8 februari - Klem!

8 februari - Klem!

Maandag 8 februari 22.50 uur, Nederland 2
Herhaling vrijdag 12 februari 13.20 uur. Nederland 2

Wanhopige ouders worstelen met Jeugdzorg

28 juli 2009, 22.45 uur. Met behulp van vijf politieauto’s haalt Bureau Jeugdzorg bij Bert en Lia van Klaveren in Almere drie kinderen uit huis. De 17-jarige Jeremy wordt zonder behandeling in een jeugdgevangenis geplaatst. Het is het dramatische dieptepunt in de zoektocht van de wanhopige ouders naar hulp en behandeling van hun kind. In NCRV Dokument Klem! de ongelijke strijd van het gezin Van Klaveren met de Nederlandse jeugdhulpverlening.

De oudste zoon Jeremy is thuis regelmatig onhandelbaar. Bert en Lia hebben vóór die dramatische gebeurtenis in de zomer, al een heel traject met hem en hun twee andere puberzonen en Jeugdzorg achter de rug. In rapporten van de hulpverleningsinstanties worden de zoons door elkaar gehaald, de uitslag van een intelligentietest bij een van de zoons is dubieus, omdat deze wordt afgenomen terwijl hij stoned is.

De ruzies thuis lopen zo hoog op dat Jeremy, na een combinatie van anti-depressiva en bier, zijn broer en ouders aanvliegt. Bert kan er niet meer tegen en doet aangifte tegen zijn zoon, in de hoop dat hij nu wél behandeld wordt. In plaats daarvan komt Jeremy in een jeugdgevangenis terecht. Dat was niet Berts bedoeling en met behulp van een advocaat krijgt hij zijn zoon vrij. Die moet zich wel netjes gedragen: Jeugdzorg houdt hem in de gaten.

Toch gaat het weer mis. Jeremy wordt door de politie aangehouden wegens rijden onder invloed. Alle drie de zoons worden uit huis gehaald. De twee jongere komen weer thuis, maar de oudste blijft gevangen zitten. In telefoongesprekken met zijn moeder, dreigt Jeremy vanuit zijn cel met zelfmoord. Terwijl hulpverleningsinstanties, rechtbanken en Kinderbescherming langs elkaar heen werken, zoeken Bert en Lia wanhopig naar een oplossing.

Naar aanleiding van de documentaire Klem! organiseert de NCRV in samenwerking met De Rode Hoed in Amsterdam op 10 februari een debat over jeugdhulpverlening; aan de vooravond van de discussie in de Tweede Kamer over de evaluatie van de Wet op de Jeugdzorg.

Klem is geproduceerd en geregisseerd door Frank Vellenga.