25 mei en 1 juni - Voet tussen de deur bij de PVV

25 mei en 1 juni - Voet tussen de deur bij de PVV

Dinsdag 25 mei en 1 juni
20.50 uur, Nederland 2

Frans Bromet filmt de dagelijkse praktijk van de PVV aan de macht.

De Partij voor de Vrijheid wordt op 3 maart met negen zetels verkozen tot de grootste partij in de gemeenteraad van Almere. Groter dan de PvdA die enorm verlies lijdt en slechts 8 van de 39 zetels behaalt. Programmamaker Frans Bromet volgt de raadsleden vanaf hun be√ędiging op 11 maart tot aan de aanloop van de verkiezingen.

Fractievoorzitter Raymond de Roon, die tevens Tweede Kamerlid is, en zijn collega's worden de eerste weken belaagd door de media. Iedereen wil weten wie deze mensen zijn die met de PVV denken hun politieke idealen waar te kunnen maken. Maar de acht kersverse raadsleden hebben een spreekverbod. Alleen partijleider De Roon is bevoegd te praten met de pers en die heeft geen tijd. Frans Bromet krijgt niemand te spreken, net als de vrouwen met hoofddoekjes die voor de fractiekamer van de PVV posten. Het levert hilarische taferelen op; via de grote ramen heeft namelijk iedereen goed zicht op de wegduikende PVV’ers.

Terwijl alle cameraploegen zijn vertrokken, blijft Frans Bromet naar Almere komen. Zijn geduld wordt beloond. De tweede man van de PVV, de Amsterdamse advocaat Toon van Dijk, spreekt zich tegenover Bromet uit over zijn politieke bedoelingen. De eerste schriftelijke vraag die de PVV indient gaat over een borduurproject voor allochtone en autochtone vrouwen. Zij ontvangen € 1.450,- aan gemeentesubsidie om te borduren aan een Meiboom voor in de hal van het gemeentehuis. De PVV spreekt van 'multicultureel hobbyisme'. Wat vindt de borduurclub daar eigenlijk van? Heeft de PVV niet een beetje gelijk?

Tijdens een commissievergadering bekritiseert de PVV de bouw van een woonzorghuis voor gehandicapte kinderen. Het zou volgens de partij gaan om een multiculturele zorginstelling 'op islamitische grondslag'. De regiomanager en de wethouder ontkennen en zeggen dat het huis openstaat voor alle gezindten, maar de PVV houdt voet bij stuk. Langzaam ontstaat een genuanceerd beeld van het optreden van de PVV als voorbode van wat er kan gebeuren als de partij van Geert Wilders straks de grootste wordt bij de Tweede Kamer verkiezingen.

Het documentaire tweeluik Voet tussen de deur bij de PVV  wordt uitgezonden op 25 mei en 1 juni, direct na Netwerk.

Camera & regie: Frans Bromet
Productie: Bromet & Dochters.

Reageer op de uitzending in het Forum