Vrijdag 26 februari - Spookhuis Monster

Vrijdag 26 februari - Spookhuis Monster

Vrijdag 26 februari 13.20 uur, Nederland 2

Paranormaalbeurzen, websites met spoken en geestverschijningen, cursussen channelen en spiritisme. Het contact met het onverklaarbare neemt een grote vlucht. In NCRV Dokument Spookhuis gaat Frans Bromet op zoek naar de herkomst van onverklaarbare verschijnselen in Nederlandse woonhuizen. 

De eerste aflevering draait om een verlaten villa aan de Wilhelminastraat in Monster waarover al jaren het verhaal gaat dat het er spookt. Volgens omwonenden verliet de laatste eigenaar de woning drie jaar geleden in grote paniek, sindsdien staat het leeg en is het huis onverkoopbaar. De wildste verhalen doen de ronde: in het pand zou een overleden bewoner rondspoken, er zou iemand van de trap zijn geduwd en meubels schijnen zich spontaan te verplaatsen.

Filmmaker Frans Bromet gelooft niet zo in bovennatuurlijke verschijnselen, maar wordt door de hardnekkige verhalen over het spookhuis toch nieuwsgierig. Hij besluit om Lise, die naar eigen zeggen contact kan maken met overledenen en spookhuizen kan opschonen, te vragen wat zich daar allemaal afspeelt. Zij ‘ziet’ op afstand dertig entiteiten in het huis en ‘hoort’ de reden van hun verblijf aldaar. Als Frans tijdens het draaien hoofdpijn krijgt, slaat de twijfel toe. Zouden er toch geesten bestaan?

 

Eind oktober, voorafgaand aan Halloween, zendt NCRV Dokument de twee andere delen uit van Spookhuis. Daarin bezoekt Frans Bromet samen met Lise een viertal Hollandse huishoudens die last hebben van het occulte.

 

Spookhuis is een productie van Bromet & dochters.