De kinderen van de hondsberg


Hoe gaat het met de kinderen van de Hondsberg?

In 1998 maakte filmmaker Roel van Dalen voor NCRV Dokument de succesvolle 5-delige televisieserie De Kinderen van De Hondsberg. De documentaireserie liet zien hoe observatiecentrum De Hondsberg uit Oisterwijk kinderen met (licht) verstandelijke beperkingen en ernstige gedragsproblematiek en hun ouders met liefde en zorg begeleidde. In De Kinderen van De Hondsberg - 2011 zoekt Roel van Dalen zijn hoofdpersonen opnieuw op. Ze zijn inmiddels jongvolwassenen. Met vallen en opstaan proberen ze hun leven vorm te geven.

Deel 1 - Maandag 8 juli 20.25 uur, Ned. 2 bekijk trailer
In het eerste deel zien we Celine, Michael en Boyce. Celine, een adoptiekind, duldde geen mensen in haar nabijheid en bespuugde en sloeg haar begeleiders. Ze zal voor altijd in een zorginstelling moeten verblijven. Michael verzamelt sprookjesfiguren en droomt van een baan in de Efteling en van een vaste vriendin. Boyce, destijds een jongetje dat danste op housemuziek maakte het zijn omgeving heel moeilijk. Hij heeft inmiddels een vriendin. Samen met haar bezoekt hij de Hondsberg. In zijn oude kamer komen de emoties boven.

Deel 2 - Maandag 15 juli 20.25 uur, Ned. 2 bekijk trailer
In de tweede aflevering worden Terrence, Niels en Stephanie geportretteerd. Terrence kan niet zelfstandig wonen, maar wordt volledig opgevangen door zijn familie. Niels heeft werk en woont met begeleiding semi-zelfstandig. Stephanie heeft moeilijke jaren achter de rug. Ze werkt als schoonmaker in een verzorgingshuis, en vecht zich naar onafhankelijkheid.

De Kinderen van De Hondsberg - 2011 is een productie van IDTV Docs. Het documentaire tweeluik werd onderscheiden met de publieksprijs op het Nederlands Film Festival 2011 in Utrecht.

De films zijn mede mogelijk gemaakt door: VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland), NSGK voor het Gehandicapte Kind, Antonia Wilhelmina Fonds (vanuit Fonds Psychische Gezondheid) en Stichting Fonds Welzijnswerk.