De regels van Matthijs


Bekijk hier de documentaire

Dinsdag 3 juni 20.35 uur Nederland 2

Op verzoek van velen herhaalt de NCRV de documentaire De Regels van Matthijs, die in 2012 een Gouden Kalf won en veel indruk maakte op publiek en pers. In de film portretteert regisseur Marc Schmidt zijn autistische jeugdvriend Matthijs. Matthijs probeert  wanhopig orde in de chaos om hem heen te scheppen. Hij neemt ieder gesprek dat hij voert op en archiveert het, de archieven reiken tot het plafond. Mensen zijn voor hem onvoorspelbaar en onbetrouwbaar, ze houden zich niet aan de logica van zijn denken. Als de woningbouwvereniging hem uit zijn woning dreigt te zetten, ziet Matthijs zelfmoord als enige uitweg.

De Regels van Matthijs wint meteen bij de première in het Zwitserse Nyon de prijs voor de beste film en na winnen van het Gouden Kalf op het Nederlands Filmfestival 2012 maakt regisseur Marc Schmidt met de film een lange tournee langs internationale festivals en wint meerdere prijzen. 

Op veler verzoek wordt De Regels van Matthijs nu herhaald. In Nederland zijn naar schatting 85.000 volwassenen met een vorm van autisme, waarvan meer dan de helft nooit de juiste diagnose heeft gekregen. Matthijs was 28 toen de diagnose Syndroom van Asperger werd gesteld. 

De Regels van Matthijs is een coproductie van Basaltfilm, Industrious Empire en NCRV en is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.

Zie voor meer informatie: http://www.matthewslaws.com